Tweede editie Participatieplein

Op Koningsdag 2016 is de Heuvel in Oosterhout voor de tweede keer het decor van het Participatieplein. Een uniek concept waarin buurtgenoten elkaar treffen en onder het genot van Oranjetaart koffie en muziek van gedachten wisselen over de hulpvragen uit hun omgeving en hoe zij zelf de helpende hand kunnen bieden. Een boodschap doen, de afvalbak buiten zetten, een ritje naar het buurtcentrum of een lampje verwisselen. Wat voor de een zwaar valt, is voor de ander een peulenschil. Samen maken we het verschil!

Participatiemaatschappij, zijn wij dat?

In zijn eerste troonrede kondigde koning Willem-Alexander aan dat Nederland moest veranderen: het begrip participatiemaatschappij was geboren. Hulpbehoevenden zijn daarmee vooral aangewezen op zorg van familie, vrienden en buurtbewoners. Echter, 70% van de hulpbehoevenden heeft geen eigen netwerk om op terug te vallen en 73% durft niet te vragen om hulp. Inmiddels zijn er steeds meer signalen dat deze mensen zorg en hulp moeten ontberen… Lokale hulp is dus hard nodig!

Samen voor elkaar

De spil van Participatieplein zijn natuurlijk de Oosterhouters zelf. Tussen 13.00 en 15.00 uur iedereen die hulp nodig heeft of kan helpen elkaar ontmoeten op het speciaal ingerichte plein op de Oosterhoutse Heuvel. Met de waardebon kunt u gratis een stuk Oranjetaart en koffie/thee te verkrijgen. Hopelijk leidt het contact tot een mooie vraag, een aantrekkelijk aanbod of zelfs een perfecte match. Deze worden genoteerd in het digitale platform van www.OosterhoutvoorElkaar.nl. Op het podium spelen gedurende de middagdag verschillende bands. Het gastheerschap is in handen van de Oosterhoutse serviceclubs. Vanaf 15.00 uur worden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet met bitterballen, een biertje en een BBQ.

Sociale wijkteams, gemeente, Oranjecomité, winkeliersvereniging De Heuvel, welzijnsorganisaties, wijkorganisaties, activiteitencentra, mantelorganisaties, buurtverenigingen, sport-/seniorenverenigingen en serviceclubs realiseren ook dit jaar samen met organisator Rotaryclub Oosterhout-Regio de tweede editie van het Participatieplein. Zo werken we in Oosterhout op een positieve manier aan meer betrokkenheid van en hulp aan Oosterhouters. Samen voor elkaar!